Προηγούμενο θέμα - Τενοντίτις Επόμενο θέμα - Θαλασσοθεραπεια -->

ΈΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΣ – ΑΓΚΩΝΑΣ ΤΩΝ ΤΕΝΝΙΣΤΩΝ ( tennis elbow )

Η επικονδυλίτις ή όπως είναι περισσότερο γνωστή ως αγκώνας των τεννιστών, είναι μια παθολογία που προκαλεί πόνο και ευαισθησία στην έξω πλευρά του αγκώνα και πάνω από την πορεία των μυών του πήχη που εκτείνουν (ανεβάζουν) τον καρπό και τα δάκτυλα. Τα συμπτώματα προκαλούνται συχνότερα όταν γίνεται έκταση του καρπού με αντίσταση με το αντιβράχιο σε πρηνισμό (όταν δηλ. η παλαμιαία επιφάνεια κοιτά προς τα κάτω το έδαφος).

Αιτιολογία:Το άλγος και η ευαισθησία οφείλονται στην υπέρχρηση και την υπερβολική φόρτιση των τενόντων της περιοχής και στην τριβή των τενόντων των εκτεινόντων μυών του καρπού (κυρίως του βραχύ κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό), πάνω στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου. Συνήθως βιώνεται από τον ερασιτέχνη παίκτη του τέννις με κακή τεχνική. Επίσης η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργηθεί από ξαφνική και έντονη σύσπαση των κερκιδικών εκτεινόντων του καρπού ή και από άμεσο χτύπημα στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες που καταπονούν το έξω πλευρικό διαμέρισμα του αγκώνα π.χ. Σφυρηλάτηση, περιστροφή κλειδιού, εργασία στον υπολογιστή, υπερβολική ανάδευση του χεριού.

Συμπτώματα: Συνήθως υπάρχει τοπική ευαισθησία και πόνος στην ψηλάφηση πάνω από τον βραχιόνιο κόνδυλο. Η χαρακτηριστική δυσανεξία μπορεί να αναπαραχθεί με την υπό αντίσταση έκταση του καρπού και τον υπό αντίσταση υπτιασμό του αντιβραχίου. Πιθανό να υπάρχει δυσκολία στο τσίμπημα, στο πιάσιμο ή το κράτημα αντικειμένων. Γενικά μπορεί να υπάρχει ανεπαρκής λειτουργική κίνηση και αντοχή στο αντιβράχιο. Παράλληλα αν υπάρχει πίεση του κερκιδικού νεύρου ο ασθενής πονά όταν του ζητήσουμε να κάνει υπό αντίσταση υπτιασμό στο σε έκταση αντιβράχιό του ή με την δοκιμασία εκτάσεως του μέσου δακτύλου. Σε κάποιους ασθενείς υπάρχει και νυκτερινός πόνος. Επίσης σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η αυχενική μοίρα του ασθενούς και ο ώμος του, καθώς είναι δυνατόν να αντανακλάται ο πόνος από παθολογίες στις περιοχές αυτές.

Θεραπεία: Συντηρητική. Η επικονδυλίτιδα είναι μια κοινή και συχνά παρατεταμένη παθολογική κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστή σωστά.Ο θεράπων ιατρός χορηγεί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την μείωση της φλεγμονής.Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και η χρήση ειδικού νάρθηκα που καθηλώνει την έκφυση των εκτεινόντων του καρπού βελτιώνει την εικόνα. Επί εμμονής των ενοχλημάτων, τοπική έγχυση κορτιζόνης κρίνεται επιβεβλημένη. Ο Φυσικοθεραπευτής ξεκινά ένα πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης εάν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων.Αυτό περιλαμβάνει TE.C.A.R, θερμοθεραπεία, υπερήχους, T.E.N.S, κλασική μάλαξη, μάλαξη ειδικής εγκάρσιας τριβής με ειδικά εργαλεία, ειδικές τεχνικές κινητοποίησης, τεχνικές κινησιοπερίδεσης, κρυοθεραπεία, ασκήσεις διατάσεως των μυών του αντιβραχίου, και ασκήσεις ενδυνάμωσης των εκτεινόντων μυών της πηχεοκαρπικής με λάστιχα αντίστασης και βάρη. Χειρουργική. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής έχει θέση η χειρουργική θεραπεία.


Προηγούμενο θέμα - Τενοντίτις Επόμενο θέμα - Θαλασσοθεραπεια -->