Επόμενο θέμα - Οσφυαλγία – Ισχιαλγία -->

Αυχενικό σύνδρομο

Όταν λέμε αυχενικό σύνδρομο δεν εννοούμε μια συγκεκριμένη πάθηση αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων ή ανωμαλιών που χαρακτηρίζουν και συνιστούν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις γύρω από τον αυχένα.

Αίτια: Συχνότερη αιτία είναι η κήλη του αυχενικού μεσοσπονδυλίου δίσκου και μάλιστα του Α5-Α6, αλλά και η εκφυλιστική δισκοπάθεια, η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα και η μυοσυνδεσμική καταπόνηση του αυχένα από κακή στάση. Άλλες συχνές αιτίες είναι τα κατάγματα-εξαρθρήματα της ΑΜΣΣ, σπονδυλολίσθηση, ραιβόκρανο, σύνδρομο ανελκτήρος ωμοπλάτης-τραπεζοειδούς μυός-ρομβοειδούς μυός, κακώσεις σε αθλητικές δραστηριότητες ή τροχαία ατυχήματα, σπασμός αυχενικών μυών από ψύξη. Υπάρχει περίπτωση η αιτία του πόνου να είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με την ΑΜΣΣ όπως προβλήματα στην άρθρωση του ώμου, παθήσεις του λαβυρίνθου, ημικρανίες. Διαφοροδιαγνωστικά υπάρχουν πάνω από 80 -100 αιτίες που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο.

Κλινική εικόνα: Τα συμπτώματα είναι πόνος και όχι μόνο στον αυχένα αλλά και αντανακλώμενος ίσως στους ώμους ή τα άνω άκρα, δυσκαμψία, πονοκέφαλος, ζάλη, αστάθεια, νευραλγία, ίλιγγος και βούισμα στα αυτιά. Μπορεί να εκδηλώνονται ξαφνικά ή σταδιακά. Η δυσκαμψία πολλές φορές είναι τόσο έντονη που ο ασθενής δεν μπορεί να κινήσει το καφάλι του. Αν έχουμε πίεση νευρικής ρίζας (αυχενική ριζοπάθεια), τότε εμφανίζονται αιμωδίες-παραισθησίες και αδυναμία των άνω άκρων. Η αδυναμία στα κάτω άκρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού στον αυχένα.

Διαγνωστικά χρησιμοποιούμε: τις απεικονιστικές εξετάσεις απλές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Πρόληψη: Αποφυγή της καθιστικής ζωής, ένταξη της άσκησης στην καθημερινοτητά μας, σε συνεργασία πάντοτε με τον έμπειρο φυσικοθεραπευτή μας, σωστό κάθισμα μπροστά στον υπολογιστή μας (τα γόνατα, τα ισχία, και οι αγκώνες σε 90 κάμψη, η άρθρωση του καρπού να είναι σε ουδέτερη θέση, η μέση να είναι κάθετη με την πλάτη μας η οποία υποστηρίζεται από την πλάτη της καρέκλας και τέλος η οθόνη να είναι στο ύψος των ματιών, ώστε να αποφεύγεται η κάμψη (σκύψιμο) του αυχένα). Επίσης ποτέ δεν βλέπουμε τηλεόραση ξαπλωμένοι στο κρεββάτι χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια διότι ζορίζουμε τον αυχένα μας σε έντονη κάμψη. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε και στο μαξιλάρι μας το οποίο πρέπει να είναι ανατομικό. Στις οξείες καταστάσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό κολάρο για να αποφεύγουμε τις πολλές κινήσεις στον αυχένα.

Θεραπεία: Φυσικοθεραπεία και καθοδήγηση από έμπειρους Φυσικοθεραπευτές για εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας και παράλληλα αν χρειάζεται η φαρμακευτική αγωγή του θεράποντα ιατρού σας.


Επόμενο θέμα - Οσφυαλγία – Ισχιαλγία -->