Προηγούμενο θέμα - Αυχενικό σύνδρομο Επόμενο θέμα - Περιαρθρίτιδα Ώμου -->

Οσφυαλγία – Ισχιαλγία

Ο πόνος στην μέση είναι αυτό που λέμε ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ.Όταν ο πόνος κατανέμεται στην περιοχή του ισχίου ή και στο κάτω άκρο φτάνοντας έως και τα δάκτυλα, τότε αναφερόμαστε στον όρο ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ. Άρα λοιπόν δεν μιλάμε για νόσο, αλλά για σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποια βλάβη ή τραυματισμός στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.Η οσφυαλγία-ισχιαλγία μπορεί να είναι οξεία,υποξεία ή χρόνια σε διάρκεια..

Αίτια: Η πιο συχνή αιτία της οσφυαλγίας-ισχιαλγίας προέρχεται από μυοσκελετικά προβλήματα όπου ο πόνος προκύπτει ξαφνικά από σωματική φόρτιση της μέσης. Άλλες συχνές αιτίες είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, η εκφυλιστική δισκοπάθεια, η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σπονδυλικό κάταγμα από οστεοπόρωση, η σκολίωση, η εγκυμοσύνη. Διαφοροδιαγνωστικά υπάρχουν πάνω από 100 τουλάχιστον αιτίες που προκαλούν οσφυαλγία-ισχιαλγία.

Κλινική εικόνα: Η οσφυαλγία-ισχιαλγία μπορεί να παρουσιαστεί με πόνο, μούδιασμα, αίσθηση καψίματος, μυρμήγκιασμα, και μειωμένη αισθητικότητα.

Διαγνωστικά χρησιμοποιούμε: τις απεικονιστικές εξετάσεις απλές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών, μέτρηση οστικής μάζας.

Πρόληψη: Αποφυγή της καθιστικής ζωής - ένταξη της άσκησης στην καθημερινοτητά μας, σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή μας – κολύμβηση – έλεγχος βάρους του σώματος – τήρηση ορισμένων οδηγιών (σωστό κάθισμα στον εργασιακό χώρο , σωστή όρθια στάση σώματος , στην οδήγηση , στο σήκωμα-μετακίνηση και μεταφορά κάποιου βάρους , στον τρόπο που κοιμόμαστε , όταν στεκόμαστε πολύ ώρα όρθιοι.

Θεραπεία:Φυσικοθεραπεία και καθοδήγηση από έμπειρους Φυσικοθεραπευτές για εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας και φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη , μυοχαλαρωτικά , και βιταμίνη συμπλέγματος Β.


Προηγούμενο θέμα - Αυχενικό σύνδρομο Επόμενο θέμα - Περιαρθρίτιδα Ώμου-->